De multe ori ne punem intrebarea: “De ce sa facem sport?

Pai e simplu, pentru multiplele lui beneficii din care o sa enumar doar cateva: intareste imunitatea, imbunatateste circulatia, imbunatateste postura, flexibilitatea, ajuta la cresterea ratei metabolice, pentru profilaxie, intareste articulatiile, tonifieaza musculatura, imbunatateste psihicul, te face mai fericit si mai dornic de viata, este o dependenta sanatoasa!

Cum sa faci sport? Recomand diversitatea: fiecare tip de antrenament are obiectivul lui si este foarte important sa intelegi asta, pentru a-ti regla asteptarile in functie de ceea ce-ti doresti sa obtii si pentru a intelege de ce nu toate tipurile de antrenament sau clasele sunt cardio, sau de ce la unele clase nu se lucreaza „si brate”sau „doar fesieri”…

Si in sport, ca si in multe alte domenii, este de preferat, daca vrei sa realizezi ce iti proprui, sa consulti un specialist in domeniu, sa-ti stabilesti impreuna cu acesta obiective SMART si sa incepi pas cu pas, cu rabdare si perseverenta, cu pasi mici, dar constanti si sustinuti.

Dupa ce ai stabilit obiectivul si ai configurat traseul, detaseaza-te de rezultat!

Corpul si creierul tau se vor adapta mai repede decat crezi si cand nu te astepti, vei constata progresele. Nu te cantari zilnic, nu te monitoriza in fiecare zi, stabileste anumite perioade de timp la care sa faci asta. Altfel, progresul care uneori poate veni mai lent decat te astepti, in loc sa te bucure prin prezenta, te va frustra prin absenta.

Deci: ia-o usor, stai la o discutie cu un specialist in fitness, citeste cate ceva si apoi intreaba daca simti ca ai nevoie de lamuriri. Iti recomand sa mergi si la un specialist pentru o evaluare posturala, pentru a-ti intelege limitarile corpului si cel mai important: fii corect! Fii corect fata de tine si fata de cel care te monitorizeaza. Este important sa intelegi ca persoana care va lucra cu tine nu face minuni, fara ca tu sa-ti dai interesul. Vino la antrenamente punctual, incalzirea de inceput este foarte importanta, anunta in timp util daca nu ajungi si reprogrameaza, anunta daca „trisezi” cand mananci, etc.

Progresul pe care il astepti e in doi, daca unul si anume antrenorul tau se ocupa de cei 50 % ai lui, este esential ca tu sa-ti gestionezi corect cei 50% ai tai, pentru ca altfel, obiectivul ales ori nu se atinge, ori nu se atinge in timpul in care v-ati propus.

Este important sa stii, ca sportul chiar este pentru oricine, dar nu facut oricum!
In urmatoarele articole vom aborda mai pe larg si mai specific domeniul sportului.

Pe curand,
Adina